Marie Siska

Zoutelaan 177

Is er plaats op het terras? Bestel dan de legendarische hartvormige wafel. Het recept van het wafeldeeg is al ruim 100 jaar een goedbewaard geheim. Alleen Pierre Wynants, de vroegere driesterrenchef van Comme Chez Soi, kon exact raden wat er in de wafels zit. Toch zit het geheim van Marie Siska’s succes elders, aldus eigenaar Stefan Dossche: ‘Ons succes is: je kunt hier terecht met de kinderen. Weinig restauranthouders zien graag jonge pagadders komen, omdat die geen omzet opleveren en de boel vuilmaken. Wij redeneren omgekeerd: als de kinderen aan het spelen zijn, genieten de (groot)ouders op hun gemak van een wafel of een ander gerecht.

Of bedenken ze een businessidee. ‘De oprichters van Club Med deden hier hun idee op voor familiehotels met speelfaciliteiten’, aldus Dossche, achterkleinzoon van de Francesca - ‘Siska’ - Fincent naar wie de zaak is genoemd. Het ‘instituut’ heeft een waslijst beroemde klanten: van koning Leopold II over Josephine Baker tot Keith Haring. Die laatste stelde zelfs voor een muur van de binnenspeeltuin te beschilderen met penissen en andere obsceniteiten. ‘“It’s gonna be nice”, probeerde hij mijn moeder te overtuigen’, vertelt Dossche. ‘Ze vond dat niet kunnen in een familierestaurant. Achteraf gezien hadden we hem gewoon moeten laten doen, natuurlijk.’

Tekst: An Bogaerts
Foto's: Wouter Maeckelberghe

Vervolg de route
Met de steun van